Soluția
Ora estimata: 10:00
Complet: A5
Tip solutie: Respins apel
Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi data de 12.11.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Document: Hotarâre 829/2020 12.11.2020
Mai jos istoricul (link) ultimei confruntări Primăria Orașului Horezu prin primar și SACOMET SA prin administrator la Judecătoria Horezu de anul acesta.
http://portal.just.ro/SitePages/cautare.aspx?k=1778%2F241%2F2020
Povestea
Într-un oraș în care populația de câini mai are puțin și o depășește pe cea a oamenilor, în stațiunea turistică unde turiștii își fac nevoile pe sub poduri dar există în construcție în ușa judecătoriei o budă cu etaj, unde se construiește a treia sală de sport pe câmp, unde se fac rigole la drumuri care nu au trotuar și pe sărite și câte și mai câte, mai există câteva blocuri zgribulite și câteva familii care depind de căldura dată de singurele (două) centrale din oraș.
Centralele sunt proprietate a SC SACOMET SA și au un trecut tumultos. Au fost folosite în mod repetat în diverse combinații politice și economice.
Societatea mai sus menționată a avut probleme legate de centrale, fiind practic forțată să ofere fie servicii de furnizare de căldură fie sa închirieze în tot sau în parte centralele, poluând extrem aerul din zonă, societatea având ghiniunul să le aibă în proprietate.
Așa cum ne-a explicat una dintre sursele noastre, ponind de la domnii: Bușe, Niță, Nițu și acum Sărdărescu, toți primarii au vrut să profite de subiectul căldurii la blocuri politic sau economic, dar niciunul nu a vrut cu adevărat să rezolve problema fie prin ajutorarea blocurilor să nu mai fie dependente de încălzirea centralizată fie prin construcția unei centrale; cu toții au avut alte priorități, cele mai multe care au legătură cu grupuri de interese și nu cu orașul Horezu.
L-am scos din enumerație pe domnul Fârtat, despre care se știe că împreună cu administratorul de la Sacomet SA au fost condamnați în primă instață (spun voci în oraș că pe un dosar fabricat) în încercarea de a rezolva temporar problema încălzirii, iar în finală au fost achitați la instanțele superioare, unde li s-a dovedit nevinovăția – definitiv.
Problema tuturor primarilor este că vor să direcționeze fondurile orașului după bunul plac gen miliarde de lei vechi într-o echipă de fotbal la care nu se uită nimeni (Sărdărescu) iar problemele reale să le cosmetizeze prin evitarea adevărului sau minciună.
Situația
Înainte de 2018 între SC Sacomet SA și Primăria Orașului Horezu s-a făcut o înțelegere din care compania a ieșit șifonată fiindu-i luate cazanele proprii și înlocuite cu unele cărora le lipseau de la bun început piese pentru a funcționa corect, primar Nițu Constantin.
Până în anul 2018 de furnizarea agentului termic s-a ocupa societatea prin administrator.
În 2018 Primăria a refuzat să continue contractul și a reușit să obțină 6 luni păsuire pentru a reloca cazanul/ cazanele centralei de lângă de lânga piață care, după cum spuneam mai sus, tehnic sunt tot proprietatea companiei.
Tot în 2018 a reușit să mai tragă de timp 2 ani (prin judecătorie) pentru a avea timp să relocheze utilajele. În tot acest timp pe surse am aflat că de furnizarea căldurii se ocupă o firmă de casă a Primăriei iar combustibilul este cumpârat cu banii orașului.
Termenul expira în Octombrie 2020 și Primăria și-a încercat din nou norocul de data aceasta obținând ce se vede în deschiderea articolului.
Concluzii
Centralele sunt proprietatea SC Sacomet SA.
Primaria are în proprietate, în interiorul lor unul sau mai multe cazane, care promite că le mută de 2 ani jumătate în noua centrală.
Primaria încearcă sa evite ca serviciul să ajungă la SC Sacomet SA, dându-l la firma de casă – dintr-o sursă neconfirmată.
Apartamentele de la blocuri care inca mai depind de Centrala/ Centrale vor primi caldura iarna 2020 doar daca Primaria isi calcă pe mandrie si ajunge la o înțelegere cu administratorul SC Sacomet SA pentru că de aici a și pornit problema, de la business.
Centralele/ Centrala de lângă piață este o bombă ecologică, neexploatarea ei corectă provocând depuneri de funingine in toată zona, punând în pericol sănătatea locuitorilor zonei.
Întrebările:
A avut Primaria resurse și timp să rezolve problema din 2018 până în prezent?
Este Centrala conformă? Nori de funingine apar când aceasta funcționează pentru că cei care au inchiriat/ concesinat serviciul de la Primărie nu folosesc combustibillul corect și nu fac mentenanța necesara, tipic tunurilor cu statul.
Are Primăria o evidență a celor care sunt încă racordați? Merită poluarea și dezastrul generat de funcționarea neconformă?
Din ce bani s-a plătit combustibilul ultimii 2 ani? Dacă s-au plătit din banii orașului este corect? Sau ar trebui să facă Primăria orașului un calcul să subvenționeze și la case căldura?
Revenim cu detaliile!
Sursa: S.C. SACOMET S.A., facebook.com, portal.just.ro, gura lumii.
Timp de lucru: 120 de minute.